8 wskazówek dotyczących konserwacji kuchenki mikrofalowej, dzięki którym Twoje urządzenie będzie działać dłużej

Kuchenki mikrofalowe to wciąż rzadkość w większości indyjskich domów. W 2013 roku, na przykład, tylko 13% indyjskich gospodarstw domowych posiadało mikrofalówkę, ale popularność tego urządzenia stale rośnie, ponieważ coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z wydajności i użyteczności kuchenki mikrofalowej.

Jeśli masz kuchenkę mikrofalową dzisiaj, można nie tylko odgrzać wcześniej gotowane jedzenie, ale można również gotować jedzenie do raczej zadowalających wyników. Ale optymalne wykorzystanie mikrofalówki zależy również od tego, jak dobrze ją konserwujesz. Nasze wskazówki dotyczące konserwacji kuchenki mikrofalowej pomogą Ci utrzymać ją w doskonałej kondycji, aby działała dłużej i dawała lepsze rezultaty przy każdym użyciu.

Wskazówka nr 1 dotycząca konserwacji mikrofalówki: Umiejscowienie

Większość mikrofalówek w Indiach to urządzenia nablatowe, których nie można umieścić w szafce. Mają one otwory wentylacyjne na górze i/lub po bokach dla skutecznego odprowadzania ciepła. Dlatego istnieje wiele rozważań, gdy umieszczasz mikrofalówkę w kuchni.

Odległość od ściany:

Ciało mikrofalówki nagrzewa się, gdy jej używasz, a otwory wentylacyjne, które widzisz na górze lub po bokach służą do odprowadzania ciepła. Aby zrobić to skutecznie, mikrofalówka musi być umieszczona w miejscu, które ma wystarczająco dużo miejsca wokół urządzenia.

Jeśli trzymasz mikrofalówkę zbyt blisko ściany, rozpraszanie ciepła nie jest już efektywne, co skutkuje tym, że mikrofalówka dłużej stygnie po gotowaniu lub przegrzewa się podczas procesu gotowania.

Wiele mikrofalówek jest teraz wyposażonych w ograniczniki odległości, tj. paski plastiku, które informują, jak daleko od tylnej ściany mikrofalówka powinna się znajdować. Nawet jeśli nie masz takich ograniczników, dobrą zasadą jest trzymanie mikrofalówki w odległości co najmniej 3 cali od tylnej ściany.

Na bokach też, tam musi być odległość przynajmniej 3-5 cali od mikrofalówki do ściany. Najlepiej, aby górna część mikrofalówki była wolna. Aby być bezpiecznym, sprawdź instrukcje producenta na podręczniku, aby wiedzieć, ile prześwitu potrzebuje Twoja konkretna mikrofalówka.

Gniazdko elektryczne

Umieść mikrofalówkę w taki sposób, aby gniazdko elektryczne było w zasięgu przewodu.

W żadnym wypadku nie należy nadmiernie ciągnąć przewodu, aby dosięgnąć gniazdka, ani nie powinien on być luźny. Przewód nie powinien być zwinięty na górze mikrofalówki ani zwisać zbyt blisko jej boków, gdy mikrofalówka jest używana.

Inne źródła ciepła/wody: Nie należy trzymać mikrofalówki zbyt blisko kuchenki gazowej lub zlewu kuchennego, gdzie może na nią pryskać woda. Trzymanie mikrofalówki w pobliżu gorących części kuchni może zakłócić rozpraszanie ciepła lub podgrzać boki mikrofalówki, co może być ryzykowne.

Ponadto, jeśli trzymasz ją w pobliżu źródła wody lub w miejscu, w którym woda może na nią pryskać, gdy jest używana, ryzykujesz zwarciem lub zagrożeniem elektrycznym.

Wskazówka nr 2 dotycząca konserwacji mikrofalówki: Regularne czyszczenie

Regularne czyszczenie mikrofalówki jest absolutnie niezbędne, aby działała ona optymalnie.

Codzienne czyszczenie:

Po każdym użyciu, wyłącz mikrofalówkę i wyjmij wtyczkę z gniazdka. Poczekaj, aż całkowicie ostygnie i wytrzyj jej wnętrze wilgotną szmatką. Proszę poczekać, aż mikrofalówka będzie całkowicie chłodna, zanim to zrobisz.

To zajmie się wszelkimi odpryskami, które zdarzyły się podczas gotowania/odgrzewania, zanim będą miały szansę stać się caked na wnętrzach.

Jest to ważne, ponieważ jeśli są cząstki żywności i rozpryski na wewnętrznej stronie kuchenki, będą one podejmować niektóre energii mikrofalowej następnym razem uruchomić urządzenie, a to może zmniejszyć wydajność.

Także, jeżeli ty no używasz mikrofalówki dla nawet dzień po taki rozpryski zdarzają się, zarazki mogą rosnąć na one na wnętrzu kuchenki, robić mię bardzo niehigieniczny.

Cotygodniowe czyszczenie:

Raz w tygodniu, daj swojej mikrofalówce porządne czyszczenie. Możesz użyć domowych środków czyszczących, aby to zrobić. Możesz użyć octu lub cytryny do czyszczenia mikrofalówki. Umieść miskę z octem z 1 łyżeczką białego octu i włącz mikrofalówkę na kilka minut.

Alternatywnie, umieść dwie połówki przeciętej cytryny na talerzu bezpiecznym dla mikrofalówki z odrobiną wody i uruchom mikrofalówkę na minutę. Następnie wyłącz mikrofalówkę, odłącz ją od prądu i wyjmij płytę gramofonową. Użyj miękkiej szmatki lub papierowego ręcznika, aby całkowicie wytrzeć wnętrze.

Umyj i wytrzyj gramofon tak, jak byś czyścił szklany talerz w zlewie. Dla trudnych plam, zastosuj trochę soku z cytryny z octem i pozostaw na 5 minut, zanim je wyszorujesz.

Możesz również użyć zwykłego płynu do mycia naczyń, aby wyczyścić wnętrze i zewnętrzną stronę mikrofalówki. Pamiętaj, aby wyczyścić sufit i ściany, ale nie bierz wilgotnej szmatki w pobliżu obracającej się jednostki. Można również użyć sody oczyszczonej i wody do czyszczenia i dezodoryzacji mikrofalówki.

Przed ponownym użyciem urządzenia należy pozostawić otwarte drzwiczki i odłączyć kuchenkę mikrofalową od zasilania do czasu całkowitego wyschnięcia. Proszę nosić rękawiczki podczas czyszczenia mikrofalówki gorącym octem/cytryną/sodą oczyszczoną.

Wskazówka dotycząca konserwacji mikrofalówki nr 3: Używaj odpowiednich naczyń

Jednym ze sposobów konserwacji mikrofalówki jest używanie odpowiednich naczyń do odgrzewania lub gotowania. Gwarantuje to, że odpowiednia ilość mikrofal trafi w twoje jedzenie i nie dojdzie do uszkodzenia ani jedzenia, ani samej kuchenki mikrofalowej podczas jej używania.

Czego możesz używać:

Każdy przyrząd kuchenny, który jest zalecany do użytku w mikrofalówce, jest oznaczony poniżej. Ogólnie rzecz biorąc, przedmioty, których można używać w kuchence mikrofalowej to naczynia szklane i ceramiczne, tworzywa sztuczne oznaczone jako nadające się do używania w mikrofalówce, ręczniki papierowe, papier woskowy lub pergaminowy, aluminiowe lub wykonane ze stali nierdzewnej blachy do pieczenia i patelnie oznaczone jako bezpieczne do dłuższego używania w ustawieniu konwekcyjnym oraz silikon.

Do pieczenia chleba, ciastek, muffinek, tart i ciast lub pieczenia mięsa i warzyw należy używać metalowych pojemników/tacek. Szklane i ceramiczne patelnie są najlepsze do zapiekanek i placków (lub czegokolwiek pikantnego, ponieważ cukier ma tendencję do łatwego przypalania się na szklanych patelniach).

Silikonowe patelnie są dobre dla bardzo jasnych ciast, chlebów i muffinów, kiedy przywieranie jest problemem. Plastikowe pojemniki oznaczone jako nadające się do mikrofalówki są dobre do odgrzewania, ale zdania są podzielone co do tego, czy w ogóle należy używać plastiku do tak wysokich temperatur.

W trybie konwekcji można używać folii aluminiowych i folii typu cling, ale nie w żadnym innym trybie.

Czego nie można używać:

Drewniane patelnie lub cokolwiek z drewnianą rączką. Nie można również używać patelni z samoprzylepnymi wzorami ani naczyń z metaliczną farbą lub wykończeniami. Nie można również używać brązowych toreb papierowych ani pojemników izolowanych pianką.

O naczyniach nadających się do mikrofalówki i o tym, jak sprawdzić, czy naprawdę można ich używać w mikrofalówce, można przeczytać tutaj.

Wskazówka nr 4 dotycząca konserwacji kuchenki mikrofalowej: wiedzieć, co można do niej włożyć

Wiedza na temat tego, co może trafić do mikrofalówki, może zapobiec katastrofom w kuchni. Eksperci zalecają na przykład, aby nigdy nie używać mikrofalówki do podgrzewania wody. Ekstremalnie wysokie temperatury w mikrofalówce mogą przegrzać wodę.

Jednak w przypadku braku tego, co nazywa się punktem nukleacji, nie tworzą się bąbelki, które wskazywałyby, że woda jest bardzo gorąca. Kiedy wyjmujesz pojemnik, przegrzana woda zostaje zakłócona, co może spowodować eksplozję prowadzącą do poważnego poparzenia Ciebie i uszkodzenia mikrofalówki.

Do zagotowania wody należy zawsze używać czajnika.

Podobnie, jajka nigdy nie powinny być podgrzewane w mikrofalówce. Nie można również używać ziemniaków, papryki lub hot-dogów w mikrofalówce, ponieważ istnieje ryzyko ich eksplozji pod wpływem tak wysokiej temperatury. Ciepło zostaje uwięzione wewnątrz i powoduje, że produkty te eksplodują poza skórką.

Aby uniknąć uszkodzenia mikrofalówki i obrażeń ciała, należy wiedzieć, jakie produkty spożywcze można, a jakich nie można do niej wkładać.

Wskazówka nr 5 dotycząca konserwacji mikrofalówki: dbaj o drzwiczki

Często użytkownicy mikrofalówek używają łokcia, aby zatrzasnąć drzwiczki, ponieważ nie mają wolnych rąk. Jest to jednak bardzo ryzykowne, ponieważ gdy drzwiczki mikrofalówki zatrzaskują się, istnieją 3 różne przełączniki, które muszą się zamknąć w określonej kolejności.

Nie widać ich przy pracy, ale te przełączniki muszą się zamykać i otwierać w kolejności, aby mikrofalówka wiedziała, że drzwiczki są zamknięte lub otwarte.

Zatrzaśnięcie drzwiczek mikrofalówki lub zbyt mocne ich zamknięcie może spowodować uszkodzenie jednego lub wszystkich przełączników. Podczas gdy te przełączniki mogą być naprawione przez autoryzowanego serwisanta, proszę wiedzieć, że naprawy nie są naprawdę tanie. Każdy przełącznik będzie kosztował od Rs. 800 do Rs. 1000. Zaleca się, aby zamykać i otwierać mikrofalówkę delikatnie.

Należy również upewnić się, że po otwarciu drzwiczek nie uderzą one o ścianę lub inną przeszkodę, aby zapobiec uszkodzeniom zewnętrznym.

Wskazówka dotycząca konserwacji mikrofalówki #6: Nie uruchamiaj pustej kuchenki

Jeśli nie używasz trybu konwekcyjnego do podgrzewania, nigdy nie uruchamiaj mikrofalówki na pusto. Kiedy używasz mikrofalówki w trybie konwekcji, działa ona jak każda inna kuchenka i nie wykorzystuje ciepła mikrofalowego. To sprawia, że można ją uruchomić na pusto.

Z drugiej strony, gdy tryb mikrofalowy jest włączony, a wewnątrz kuchenki nie ma żadnego jedzenia, mikrofale są pochłaniane przez ścianki i magnetron wewnątrz kuchenki. Może to poważnie uszkodzić te części, a naprawy mogą być kosztowne.

Zawsze wkładaj jedzenie do wnętrza kuchenki mikrofalowej przed jej uruchomieniem.

Wskazówka dotycząca konserwacji mikrofalówki nr 7: Wiedzieć, kiedy wezwać pomoc

Mikrofalówki to skomplikowane urządzenia. Kondensator, na przykład, może utrzymać duży ładunek nawet po odłączeniu mikrofalówki od prądu. Oprócz rutynowego czyszczenia, nie powinieneś próbować samodzielnie naprawiać żadnej części kuchenki mikrofalowej.

Mikrofalówka może spowodować dowolną liczbę awarii mechanicznych lub elektrycznych, a najlepszym sposobem radzenia sobie z nimi jest wezwanie autoryzowanego serwisanta w celu dokonania naprawy.

Wskazówka dotycząca konserwacji mikrofalówki #8: Skorzystaj z przedłużonej gwarancji

Problemy z kuchenką mikrofalową mogą być różne - od drobnych do poważnych. Od prostych napraw typu przepalona żarówka do obrotów i przepalonego magnetronu, każdy problem w mikrofalówce musi być sprawdzony przez autoryzowanego serwisanta. To może stać się kosztowne.

Gwarancja producenta obejmuje kuchenkę mikrofalową przez rok w większości przypadków, ale poza tym, wszelkie naprawy będą musiały być opłacone przez Ciebie.

Najlepszym wyjściem z tej sytuacji jest uzyskanie Rozszerzonej gwarancji na urządzenie. Rozszerzona gwarancja zajmie się wieloma problemami i zrobi to w dogodnym dla Ciebie czasie i miejscu. Każda wymiana zostanie wykonana tylko z oryginalnych części zamiennych, i ogólnie rzecz biorąc, przedłużyć żywotność mikrofalówki.

Kiedy kupujesz mikrofalówkę, dlatego zainwestuj trochę więcej i kup Rozszerzoną Gwarancję na swoje urządzenie, aby zapewnić mu dłuższą ochronę.