Chińska herbata imbirowa (黑糖薑茶)



Ten chiński napój z brązowego cukru imbirowego jest podobno bardzo korzystny. Nie tylko może walczyć z przeziębieniem, ale może również rozwiązać problem, z którym borykają się niektóre kobiety podczas miesiączki, taki jak ból głowy, ból brzucha, obfite krwawienie itp. Imbir był używany w starożytnej medycynie chińskiej do leczenia chorób, więc nie jest to niespodzianką. Chińskie kobiety spożywały dużo imbiru po porodzie przez cały miesiąc, aby zapobiec przedostawaniu się "wiatru" do organizmu, ponieważ uważano, że jeśli "wiatr" dostanie się do organizmu, będzie powodował problemy w późniejszym życiu. Mówi się również, że dla ludzi, którzy mieszkają w tropikalnym kraju, jeśli podróżujesz do innego kraju podczas zimnej pogody, zagotuj tę herbatę i wypij, to zapobiegnie chorobie twojego ciała. Wiem na pewno, że imbir jest antyoksydacyjny i przeciwzapalny. Tak więc, jeśli widzisz, że zbliża się przeziębienie, zaparz tę herbatę i wypij ją na gorąco. Następnie przykryj się kocem i pozwól swojemu ciału się wypocić. Powinieneś wyzdrowieć w naturalny sposób. Nazwij mnie staroświeckim, ale wierzyłem w starożytne, naturalne remedium. Teraz robię tę herbatę od czasu do czasu, aby wzmocnić organizm. Najlepiej jest użyć starego imbiru i pić ją gorącą.




Zrobiłam dzbanek herbaty i to jest mój przybliżony przepis.


Składniki:


  • 20 oz wody
  • 6 plasterków imbiru (preferowany stary imbir)
  • 4 łyżki chińskiego brązowego cukru (黑糖) lub do smaku (dostępny w sklepach azjatyckich)

Sposób przygotowania:


Do rondla wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Kiedy woda się zagotuje, dodaj imbir i cukier. Gotuj przez 10-15 minut. Podawaj na gorąco.
Ja wlewam do dzbanka z herbatą i dzielę między nas.



Uwaga:
Polecam kupić chiński brązowy cukier
(黑糖) w azjatyckim supermarkecie do tej herbaty, ponieważ jego smak jest inny (mniej słodki też) niż zwykłego brązowego cukru, który kupujemy w dziale wypieków. Pokażę wam zdjęcie powyżej.